NPM Capital neemt meerderheidsbelang in Rooftop Energy

20-06-2019

Rooftop Energy ontwikkelt en exploiteert zonnecentrales op met name bedrijfsdaken in Nederland. De in Rotterdam gevestigde onderneming, opgericht in 2011, heeft inmiddels circa 175 projecten gerealiseerd. Verder ontwikkelt het ook grondgebonden projecten zoals het Bavelse Berg project, een voormalige vuilstort, waar dit jaar een zonnecentrale van circa 100.000 zonnepanelen gerealiseerd wordt.

De oprichters van Rooftop Energy, Leendert Florusse en Raymond Steenvoorden, blijven aandeelhouder en actief in de onderneming. De Raad van Commissarissen zal worden uitgebreid met Stephan van Dongen, investment director bij NPM Capital en Jeroen de Haas, oud-topman van Eneco. Naast zijn rol van toezichthouder, zal De Haas de onderneming actief gaan adviseren en begeleiden bij de beoogde (internationale) expansie. Rooftop Energy behoort inmiddels tot een van de grootste ontwikkelaars en exploitanten van zonnecentrales in Nederland. Per eind 2019 zullen de geïnstalleerde zonnecentrales naar verwachting, verdeeld over 200 projecten, een gecombineerd vermogen hebben van ruim 100 MWp (Megawattpiek). Dit is goed voor de energievoorziening van 30.000 huishoudens. Bij de onderneming werken nu 25 medewerkers. Dat aantal zal naar verwachting de komende jaren aanzienlijk groeien.

Leendert Florusse, CEO en medeoprichter van Rooftop Energy: “We zitten met ons bedrijf midden in de ontwikkeling van snelgroeiend pioniersbedrijf naar gevestigde speler in de duurzame energiemarkt. Wij staan nu aan de vooravond van een nog sterkere groei. Een groot aantal projecten zit in de pijplijn en zal de komende jaren worden gebouwd. Ook hebben we een acquisitieagenda gericht op het overnemen van kleine en grotere partijen om versneld schaalgrootte in grote zonnecentrales te krijgen. Naast de groei in zonne-energie willen we op termijn een nadrukkelijkere rol gaan spelen in de totale verduurzaming van onze klanten. Met NPM Capital hebben we een financieel sterke partner met een flexibele, over het algemeen lange, investeringshorizon aan boord die onze groeiambities steunt. We zijn blij dat we samen het energiebedrijf van de toekomst kunnen realiseren.”

Rooftop Energie neemt een bijzondere plaats in op de markt van duurzame energie. Het bedrijf neemt het gehele traject van ontwerp, financiering, voorbereiding, installatie en beheer voor haar rekening. Hiermee ontzorgt zij klanten volledig terwijl diezelfde klanten direct een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de samenleving.

Stephan van Dongen, investment director bij NPM Capital zegt in een toelichting: “De komende decennia moeten we om naar een 100% duurzaam energiesysteem. Wij zijn blij met deze unieke investeringskans omdat het onze overtuiging is dat zonne-energie een cruciale rol zal spelen in de energiemix van de toekomst. Het is indrukwekkend wat het team van Rooftop Energy in de afgelopen jaren heeft neergezet als basis om door te kunnen investeren in de energietransitie. We zijn tevens zeer verheugd dat Jeroen de Haas de onderneming ook actief gaat adviseren. We kennen elkaar goed en werken, ook buiten Rooftop Energy om, al enige tijd samen bij het identificeren van de juiste investeringskansen binnen de wereld van duurzame energie.”

Verduurzaming van een distributiecentrum van Leen Bakker met meer dan 7.000 zonnepanelen.

Over Rooftop Energy

De onderneming (opgericht in 2011) heeft inmiddels circa 175 projecten gerealiseerd en is een van de grootste ontwikkelaars en exploitanten van zonnecentrales in Nederland. Rooftop Energy neemt het gehele traject van ontwerp, financiering, voorbereiding, installatie en beheer voor haar rekening. Zij ontzorgt hiermee haar klanten volledig terwijl diezelfde klanten direct een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de samenleving. Rooftop Energy ontwikkelt naast grote zonnesystemen op bedrijfsdaken ook grondgebonden projecten zoals parkeerdek-overkappingen. De onderneming is gevestigd in Rotterdam en telt 25 medewerkers.

Over NPM Capital

NPM Capital investeert in middelgrote ondernemingen in de Benelux. Deze bedrijven worden ondersteund om de volgende groeifase van hun ontwikkeling te realiseren. NPM Capital, met SHV als enig aandeelhouder, beschikt over voldoende kapitaal om een flexibele, over het algemeen lange, investeringshorizon te hanteren. NPM Capital heeft thans een portfolio van 27 deelnemingen (zowel meerderheids- als minderheidsdeelnemingen waaronder groeikapitaal) en focust zich in toenemende mate op de volgende thema’s van de toekomst: The Future of Energy, Everything is Digital, Feeding the World en Healthy Life.