Een solar carport in Bloemendaal aan Zee

Productie: 2.000.000 kWh/jaar

Recent realiseerden wij voor de Gemeente Bloemendaal een unieke Solar Carport aan zee. De carport is voorzien van 5.000 zonnepanelen, voldoende voor het stroomverbruik van circa 600 huishoudens. Tevens biedt deze ruim 800 auto’s een schaduwrijke parkeerplek en zijn er laadpalen beschikbaar om elektrische auto’s direct met zonne-energie op te laden. Aan de laadpalen kan direct betaald worden met pinpas en creditcard, zodat toeristen zonder laad-abonnement ook gemakkelijk hun voertuig kunnen opladen. Ook kan de opgewekte zonne-energie gebruikt worden door de bewoners in de omgeving. Bekijk hiernaast de video over dit unieke project!

Wat waren de drijvers?

  • Invulling geven aan eigen duurzame ambities en Regionale Energie Strategie
  • Faciliteren van lokale groene stroom

Wat waren de uitdagingen?

  • Verduurzamen binnen beperkte fysieke ruimte
  • Beschermd duingebied intact laten

Wat zijn onze oplossingen?

  • Het toepassen van dubbel ruimtegebruik
  • 10.000 m² solar carport, inclusief laadpalen e-vehicles
  • Uniek platform voor het aanbieden van groene stroom aan omwonenden en regionale ondernemers

“We zijn ontzettend blij met deze oplossing. In Bloemendaal hebben we veel natuurmonumenten, waar we trots op zijn, maar we hebben dus geen plek voor grote zonneparken of windturbines. Met deze oplossing kunnen we toch duurzame energie opwekken, juist op deze plek, omdat er ook geen bomen omheen staan. En de omwonende zijn er blij mee, zij kunnen zélf de stroom van de zonnecarport afnemen.”

- Henk Wijkhuizen, wethouder gemeente Bloemendaal

De wethouder aan het woord

In deze video licht de wethouder toe waarom gemeente Bloemendaal aan Zee gekozen heeft voor de solar carport boven de parkeerplaats, en hoe deze tot stand is gekomen.

Ook zonne-energie opwekken in uw gemeente?

We denken graag mee aan een creatieve oplossing. We hebben ervaring met zonnestroominstallaties op een parkeerterrein, een afvalberg en een geluidswal. Of wat denkt u van een ecologische zonneweide?

Plan een kennismaking